Crvena detelina je biljka čiji lekoviti pripravci mogu značajno ublažiti tegobe kod simptoma menopauze



CRVENA DETELINA – TRIFOLIUM PRATENSE 


Crvena detelina je biljka čiji lekoviti pripravci mogu značajno ublažiti tegobe kod simptoma menopauze i to naročito kod naglog gubitka koštane mase – osteoporoze,pod uslovom da terapiju započnete na vreme.Kako pripremiti čaj od crvene deteline,tinkturu,sirup i ostale zdrave recepte pročitajte u nastavku teksta..


CRVENA DETELINA STANIŠTE
 

 Počev od maja pa sve do septembra meseca,po pašnjacima i livadama može se naći obilje crvene deteline koju bi sve žene, kako savetuju fitoterapeuti, trebalo da imaju u svojoj kućnoj apoteci.

Crvena detelina je višegodišnja zeljasta biljka, čija je stabljika visine do 40 cm, dok su joj listovi ovalnog oblika, a cvetovi crveno-purpurne boje , retko su beličasti, elegantno su raspoređeni u pojedinačne i loptaste cvetne glave. Važno je napomenuti da se beru samo cvetovi i vršni listići za vreme cvetanja i suše se u tankim slojevima i to u hladu, obavezno na promajnom mestu..


 CRVENA DETELINA LEKOVITOST

 Crvena detelina najviše pomaže ženama koje imaju problema sa hormonalnim disbalansom, što se dešava u menopauzi i predmenstrualnom periodu. 

Za njeno lekovito dejstvo zaslužni su izoflavoni, fitoestrogeni koji imaju slično dejstvo estrogenima, polnim hormonima koji igraju veoma važnu ulogu u funkcionisanju organizma žene.Vrlo neprijatni simptomi kao što su noćno znojenje, glavobolje,talasi vrućine – valunzi, ,nesanica, depresija, razdražljivost, hronični umor, a nakon dužeg vremena i osteoporoza, posledica su upravo smanjenog lučenja estrogena.


 CRVENA DETELINA KAO LEK 

 Od cvetova crvene deteline pripremaju se čaj i tinktura,koji su naročito efikasni za čišćenje krvi i limfe,a preporučuje se i za redovnu godišnju detoksikaciju organizma. Crvena detelina jača imunološki sistem i pomaže kod lečenja probavnih tegoba, poboljšava apetit a ujedno sprečava zatvor stolice i nadimanje stomaka.

Takođe se rado koristi i u pripremi kozmetičkih preparata protiv akni, bradavica i čireva, dok oblozi od ove biljke ubrzavaju zarastanje posekotina, povlačenje modrica i otoka.Crvena detelina ulazi u sastave posebnih sirupa i biljnih mešavina , koji se koriste za lečenje velikog broja sezonskih bolesti kao što su prehlada i kijavica sa temperaturom, dok se od suve biljke pravi lekoviti čaj za ispiranje grla koji daje odlične rezultate. 


 CRVENA DETELINA ČAJ 

 Ovaj lekoviti napitak se pravi isključivo od cvetova i to na sledeći način:
  •  Preliti supenu kašiku suvih cvetova od crvene deteline sa 2,5 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji narednih 30 minuta. 
  • Procediti i piti dve do tri šolje ovog čaja dnevno.


 KAKO SE PRAVI TINKTURA OD CRVENE DETELINE ? 
Napunite odgovarajuću staklenu teglu sa cvetovima crvene deteline,a zatim ih prelijte sa kvalitetnom domaćom rakijom. Teglu dobro zatvoriti i držate na svetlom i toplom mestu narednih 40 dana i pritom svakodnevno po malo promućkajte. Nakon tog perioda procedite i sipajte u staklenu flašu, pa 3 puta dnevno uzimajte po 20 kapi dobijene tinkture sa malo vode. 


KAKO NAPRAVITI SIRUP OD CRVENE DETELINE ?

 U emajliranu šerpu sipajte četiri šolje sveže ubranin cvetova crvene deteline i 4 šolje vode. Zagrevajte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još oko 20 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dobro procedite i pritom cvetove dobro izgnječite da dobijete što više tečnosti. Opet sipajte u šerpu, dodajte 4 šolje žutog šećera i kuvajte na blagoj temperaturi uz stalno mešanje sve dok se ne dobije sirup. Sipajte ga u staklenu teglu i čuvajte u frižideru.Crvena detelina u sirupu uzima se svako jutro , obavezno pola sata pre obroka po jednu supenu kašiku… 


CRVENA DETELINA PROTIV UPALE GRLA 

Pomešajte jednake delove od crvene deteline, kamilice i žalfije, pa dve kašike mešavine prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji tridesetak minuta. Procedite i koristiti za grgljanje i ispiranje grla, više puta u toku dana.Ako vas muči česta grlobolja obavezno pročitajte tekst gnojna angina gde smo dali više prirodnih recepata..


ČAJNA MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA
Pomešajte jednake delove rastavića, cvetova zove, crvene deteline i lista breze, pa kašiku od mešavine prelijte sa 2 dl proključale vode i ostaviti tako poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti čaj i piti po 2-3 šolje dnevno u toku narednih 10 dana.


PROTIV BUBULJICA I AKNI

 Sitno iseckajte šaku svežih cvetova crvene deteline i prelijte ih sa 1dl mlakog čaja od kamilice i ostavite da odstoji petnaestak minuta, a potom procedite i mažite lice. Ostavite da deluje pola sata,a zatim se umijte sa mlakom vodom. Ponavljati 2-3 puta u toku dana.Preporuka za čitanje :kako ukloniti akne 


LEKOVITI SIRUP PROTIV ASTME 

Sameljite cvetove i vršne listove sveže deteline, a zatim ih procedite kroz gazu, pa dobijeni sok (treba da bude 2 dl) pomešajte sa 2 šolje meda i zagrevajte do ključanja, a zatim ohladite i pomešajte sa sokom od 2 limuna. Uspite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru.Uzimati 3 puta dnevno 1-2 kašike sirupa, pola sata pre jela. Radi boljeg efekta, sirup se može piti razblažen čajem od crvene deteline. 


CRVENA DETELINA PROTIV GLJIVIČNE INFEKCIJE 

Prelijte šaku cvetova crvene deteline sa 2 dl proključale vode i kuvajte sve dok tečnost ne ispari do pola, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da se malo prohladi. Nanesite neproceđeno na oprana stopala i ostavite da crvena detelina deluje najmanje pola sata. Ponavljajte ceo postupak najmanje 10 dana.


 RECEPT ZA ČIŠĆENJE KRVI I LIMFE

Pomešajte 15 grama sveže crvene deteline, 5 g svežeg lista maline i 5 g svežeg kantariona, pa sve prelijte sa 2,5 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji desetak minuta. Pijte 2-3 šolje dnevno u toku 14 dana. 


CRVENA DETELINA LATINSKI NAZIV 

Trifolium pratense 


CRVENA DETELINA U TRUDNOĆI 

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju korišćenje preparata na bazi crvene deteline, kao i žene koje boluju od raka dojke ili su u fazi oporavka nakon operacije tog malignog oboljenja.




(dijetamesecevemene.com)

Primjedbe

Popularni postovi