KALOPER- ljekovita i začinska biljka




Kaloper

kaloperka

Opis biljke: Kaloper je dugogodisnja zeljasta biljka sa poleglim podzemnim stabiljkama iz kojih izbijaju uspravne stabljicice sa duguljastim listovima, prekrivenim dlakama koje nose brojne glavice sa zutim, a cesto i vanjskim bijelim cvjetovima. Cvjeta od jula do septembra.

Nalazista: Vrtna biljka, porijeklom sa Istoka. U prirodnim stanistima nalazi se u manjim kolicinama.

Sastav i upotreba: Sadrzi veliku kolicinu mirisnih i ljekovitih etericnih ulja. Koristi se za poboljsanje probave, djeluje protiv nadimanja i pospjesuje menstruaciju. Listovi se koriste za lijecenje secerne bolesti, a cvjetovi za izradu cajnih mjesavina za lijecenje bubreznih bolesti i prostate.

Branje i prerada: Nadzemni dio kalopera bere se tokom ljeta (VII-IX), a korijen tokom zime (II-III mjesec). Odnos svjeze i suhe mase biljke je 5:1, a korijena 2:1.

Sabire se cijela biljka u cvatu i listovi prije cvatnje. Suši se brzo na mjestu jakog strujanja toplog zraka.


Biljku je potrebno pohraniti u hermetičku ambalažu.


Ljekovito djelovanje:

Kaloper je omiljena i rado uzgajana vrtna biljka seoskog domaćinstva.

Listovi kalopera tradicionalno se koriste za liječenje:

• želuca i crijeva (poremećaj varenja hrane, poremećaj probave, jačanje želuca, nametnici, hemoroidi, slabi apetit, grčevi crijeva, nadutost, zatvor, dizenterija,...),

• ženskih tegoba (za izazivanje mjesečnice, amenoreja, grčevi maternice, infekcije, tegobe začeća,...),

• jetre i žuči (masna jetra, slab rad, slaba jetra)

• bubrega i mjehura (infekcije, slab mjehur, za jačanje mjehura,...)

• kože (kod uboda insekta i ugriza otrovnih životinja - stavljaju se oblozi, raznih rana,..),

• nametnika u kosi (uši),

• groznice,

• vodenih bolesti (ascites, edemi,...),


Cvjetovi kalopera koriste se za liječenje:

• bubrega i mjehura (poremećaji mokrenja, izazivanje mokrenja, protiv infekcija,...),

• pluća (nazeb, bronhitis, gripa, kašlj,...).


Zapadna pučka medicina koristi ovu biljku kao:
- antiseptik,

- antibakterik,

- adstrigent,

- aromatik,

- diuretik,

- laksativ,

- insekticid,

- te za liječenje edema,

- grčeva,

- nečistoća na koži,

- nadutosti,

- raznih rana,

- vodenih bolesti,

- želučanih tegoba,

- ženskih tegoba,...


Kaloper je nekad bio omiljeni začin Europe, i to posebice u Engleskoj i Francuskoj, u kojima je bio sastavni dio miješanih salata.


Listovi su se koristili za aromu juha, sireva, kolača i piva.


U našim krajevima rabi se kao začin juhama, varivu i slasticama.


ČAJ se pripravlja od 1 jušne žlice listova i 2 dl vode

Priprema se tako da vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo i pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.

Pijemo 2-3 šalice čaja dnevno.


TINKTURA se radi od alkohola a upotrebljava se za liječenje gore navedenih bolesti.

Uzimamo 10 - 15 kapi 3 puta dnevno uz malo vode ili čaja.

Primjedbe

Popularni postovi