UPALA JEDNJAKA (OESOPHAGITIS)
U većini slučajeva upala jednjaka nastaje od uzročnika koji uzrokuju i druge upale sluznica, a ponekad nastaju ozljedama od krutih dijelova hrane, opekotina, vrućih jela i pića isl. Kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i otekne, a čest je slučaj da se ospe čirastim ranama.
Tada nastaju bolovi i poteškoće pri gutanju, zatim bolovi među lopaticama, a u težim slučajevima pojavljuje se osjećaj, kao da se jelo zaustavilo u jednjaku.
Upala jednjaka – LIJEČENJE:
Sastav čaja:
40 gr. stabljike majčine dušice
40 gr. listova kadulje
40 gr. konjogriza
40 gr. listova planinskog pelina
40 gr. stabljike odoljena
40 gr. stabljike podbjela
40 gr. korijena bijelog sljeza
Priprema i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati te u 2 litra proključale vode staviti 15 gr. mješavine da kuha poklopljeno 1,5 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu. Čaju dodati 3 supene kašike meda, po mogućnosti jednoličnog i sok od 1/2 iscijeđenog limuna. Piti 3 puta dnevno uz obroke po 1 dl, zatim, u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/2 dl čaja između obroka. U hrani obavezno uzimati dnevno do 6 supenih kašika maslinovog ulja. Preporučuje se jesti dosta kuhanog voća. Za vrijeme liječenja potrebno je utopiti vrat, po mogućnosti , pamučnom krpom, do polovice grudnog koša. Cijeli taj dio ujutro i naveče površinski tanko namazati i dobro utrljati maslinovim uljem.
(www.prirodar.com)
savjeti (zdravlje)
Primjedbe
Objavi komentar