NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA PLUĆA: AKO SE PRIPREMI NA OVAJ NAČIN, ČAJ OD ORIGANA, LIJEČI SVE RESPIRATORNE TEGOBE..


Origano se vrlo često koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a da li ste znali da ova začinska biljka ima i nevjerovatna ljekovita svostva?

Od davnina se u narodnoj medicini koristi kao antibiotik i lijek za sve respiratorne tegobe. Iako se primarno koristi za bolesti pluća, to nije njegovo jedino ljekovito svojstvo.

Zbog svojih snažnih antibakterijskih, antitumorskih i protivupalnih svojstava, origano ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Bogat je vitaminima A, C, E i K, vlaknom, kalcijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem, a njegova ljekovita svojstva su dokazana mnogim studijama.

Čaj može biti pripremljen sa svježim ili suhim origanom, a kada se pomiješa sa majčinom dušicom, dobija se vrlo moćan narodni lijek za respiratorne organe. Majčina dušica djeluje umirujuće, a kod akutnog ili hroničnog bronihitisa djeluje veoma efikasno jer sadrži moćna antioksidantna svojstva.


Za pripremu čaja će vam biti potrebno:

2 kašike origana

1 kašika majčine dušice

malo meda

U prokuhalu vodu stavite origano i majčinu dušicu i ostavite poklopljeno da odstoji sat vremena. Nakon toga popijte šolju ovog napitka.

Osim plućnih bolesti, origano je dobar i za liječenje:

artritisa

bola u mišićima

akni

nadutosti

glavobolje
 
gorušice

alergija

umora

infekcija urinarnog trakta

menstrualnih grčeva
 
Osim čaja, možete pripremiti i obloge, koje će pozitivno djelovati na bronhije. Sve što vam je potrebno je ulje od origana koje ćete umasirati na grudni koš i vrat i utopliti peškirom.

(hayat.ba)

Primjedbe

Popularni postovi