Kako dobiti sok od breze i za šta je sve ovaj sok koristan



Drvo breze (lat. betula pendula) prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj korijen te upija mnoge minerale i hranjive sastojke. Njen se sok sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cijedi iz drveta nevjerovatan je dar prirode!


Sok od breze se može dobiti samo jednom godišnje – u proljeće – i to u ograničenim količinama. 


Veliko stablo može dati oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. 

Takav se čisti sok može koristiti nekoliko dana ili pak flaširati za kasniju upotrebu.

Čaša soka od breze predstavlja dobar način za početak dana. 


Čisti i detoksicira tijelo i ubrzava metabolizam, a ovaj sok je naročito pogodan za čišćenje jetre i bubrega jer neutralizira otrovne otpadne tvari i filtrira ih kroz urinarni trakt. 

Jednako tako, sok od breze može biti saveznik osoba koje vode bitku sa suvišnim kilogramima, a blagonaklon je i prema želucu.

Sok od breze je prirodni “sportski napitak” prije i tijekom tjelovježbe, s obzirom na to da djeluje na organizam kao prirodna infuzija. Dobrobiti soka breze ne staju ovdje: “brezina vodica” se može koristiti za umivanje i čišćenje kože, no za zdravlje i vitalnost je najvažnije piti čisti sok. 

Brezin sok čisti i oporavlja organizam, osvježava i krijepi, a prije konzumacije ga je poželjno dobro ohladiti.


Preporučuje se konzumirati dva puta dnevno po decilitar i pol soka: ujutro za buđenje organizma ili navečer za čišćenje prije spavanja. Konzumirajte ga tijekom cijelog dana! 

Pogodan je i za dijabetičare jer ne sadrži dodane šećere.


UPUTA:
s ručnim svrdlom izbušite rupu dubine nekoliko cm, kada dobijete dovoljnu količinu soka s drvenim čepom zatvorite rupu i pomoću vosk zaštite nastalo oštečenje.

Izbjegavajte više puta koristiti isto stablo kako mu ne bi nanjeli štetu.



Izvor:auraba


Primjedbe

Popularni postovi