BIJELA IMELA - lijek za srce i cirkulaciju krvi, pomaze kod krvnog pritiska




Ko ne poznaje ovog gotovana koji se pomocu sitnih korijena siri po listopadnom drvecu, jelama i borovima, ovu velicanstvenu ljekovitu biljku bez koje se nas zivot vise ne moze zamisliti! Bijela imela raste u obliku lopte na biljci - domacinu. Zimzeleni listovi su kozasti, zuckastozelene boje, dok su bobice, cija je unutrasnjost sluzava i lijepljiva, bijelicaste i providne. Ptice raznose ljepljive sjemenke tako sto ih kljunom otresu sa grana ili ih nesvarene izbacuju sa izmetom. Posto se pokazalo da sjeme ne moze da nikne ni iz vode ni iz zemlje, ovo je jedini nacin razmnozavanja imele.

Neka narodna imena ove biljke, koja nalazimo u starim knjigama o ljekovitom bilju, kao sto su vjesticja stopa, vjeska, visce  ili vjesticina metla, navode nas na zakljucak da je imela prastara ljekovita i "carobna"  biljka koju su koristili nasi preci. I danas je obavijena velom tajne. Druidi (keltski svestenici) smatrali su je svetom biljkom, lijekom za sve bolesti koji otklanja svako zlo. Svestenici su je uz svecani ritual odsijecali zlatnim nozevima i srpovima. Stari ljekari travari upotrebljavali su je kao izvanredan i pouzdan lijek protiv epilepsije. Ovo prastaro ljekovito dejstvo imele priznaje i dr Bon (Bohn), koji primjenjuje lijecenje imelom po Knajpu. On i danas imelu preporucuje kod hronicnih grceva i kod histerije.

Listovi i male stabiljke, koje prije susenja treba isitniti, skupljaju se samo od oktobra do sredine decembra i u aprilu i maju. Ostaih mjeseci imela nema ljekovito dejstvo. Smatra se da najizrazitija ljekovita svojstva ima imela koja raste na hrastu i topoli, ali su ljekovite i one na jelama, borovima i vockama. Jos jedno uputstvo u vezi sa skupljanjem imele: u martu i aprilu ova biljka gotovo da nema bobice jer su ih ptice tokom zime obrstile. Zbog toga ima manje posla oko odsjecanja listova i stabljika, dok su od oktobra do decembra bobice jos na imeli.

Vise puta su me pitali zasto toliko hvalim bijelu imelu, kad je otrovna. Imela, odnosno njeni listovi i stabiljke nikako nisu otrovni, ali bobice, ako se jedu, jesu. Ukoliko se od njih spravlja melem tako sto se pomijesaju sa svinjskom mascu (vidi nacin upotrebe), mnogo ce pomoci upotrebljene spolja, kod promrzlina.

Jednoj zeni je nos godinama bio promrzao. Sa svojim plavocrvenim nosem, nije se usudjivala da zimi izadje iz kuce. Iz godine u godinu, njene tegobe su postajale sve nepodnosljivije. Savjetovala sam joj da preko noci na nos stavi svjezu kasu od imelinih bobica. Iako zvuci pomalo nevjerovatno, moram potvrditi da je nos ove zene bio izlijecen za nekoliko dana.

Posto imela veoma povoljno utice na rad zlijezda, ona je i odlicno sredstvo za podsticanje metabolizma. Istovremeno na gusteracu utice tako dobro da posle kure cajem od imele kod dijabeticara nestaje uzrok bolesti. Ljudi koji pate od hronicnog oboljenja metabolizma trebalo bi da pokusaju da tokom pola godine redovno piju caj od imele. Imela izuzetno pomaze i u slucajevima hormonalnog poremecaja. Treba piti najmanje dvije solje caja dnevno, po jednu ujutro i uvece.

Ova ljekovita biljka je odlican lijek i protiv zakrecenja arterija; veoma se cijeni i preporucuje kod sloga (mozdanog udara) koji se najvjerovatnije nece pojaviti ako se preventivno redovno pije caj od imele. U slucaju da je neka osoboa vec imala slog, tokom sest nedjelja treba da pije  tri solje caja dnevno, naredne tri nedjelje po dvije solje i jos dvije nedjelje po jednu, i to prvu solju prije i poslije dorucka, drugu prije i poslije rucka, a trecu prije i poslije vecere, svaki put po pola solje.

Caj od imele se upotrebljava i kao lijek koji zaustavlja krvarenje. Hladan, usmrkan u nos, zaustavlja krvarenje iz nosa, a kao caj pije se kod krvarenja iz pluca, zatim kod srdobolje i u slucaju krvarenja iz crijeva u toku tifusa.

Imela predstavlja veoma dobar lijek za  srce i cirkulaciju krvi, posebno kod tezih oblika poremecaja krvotoka. Posto sadrzi materije koje uticu na normalizovanje metabolizma u citavom organizmu, dogadja se nesto nezamislivo: pod dejstvom ovih aktivnih materija visoki krvni pritisak se snizava, a niski raste. Time se ujedno smiruje nervozno srce i jaca njegov rad. Sve propratne pojave neregularnog krvnog pritiska, kao sto su nagli priliv krvi u glavu, nesvjestica, zujanje u usima i poremecaj vida, mogu da se otklone imelom. Ona istovremeno pomnaze kod ostecenja srca, pa se s pravom moze tvrditi da je nezamjenljiva kod svih poremecaja rada srca i cirkulacije. Nase vrijeme, u kojem se brzo zivi i koje sve ljude izlaze velikom naprezanju stalno ih goneci u vremenski tjesnac, naprosto trazi pomoc ove ljekovite biljke.

Iz velikog broja pisama koja su mi dosad stizala, proizilazi da su se mnoge osobe zahvaljujuci imeli za kratko vrijeme oslobodile povisenog krvnog pritiska, izrazitog poremecaja cirkulacije, bezvoljnosti i srcanih tegoba, dakle i srcane aritmije, nesvjestice i nedostatka volje za radom. Osjecale su se dobro i opet mogle da rade sa elanom. Tri solje caja od imele, koji se priprema hladnim natapanjem a pije tokom dana u gutljajima, normalizovace i vase srce i krvotok i time vam garantovati i povisenu radnu sposobnost. Najmanje jednom godisnje treba sprovesti sestonedjeljnu kuru imelom, i to tri nedjelje po tri solje dnevno, dvije nedjelje po dvije i nedjelju dana po jednu solju caja. Za ovih sest nedjelja ce se regulisati i crikulacija i krvni pritisak. Da bi zdravlje konstantno bilo dobro, posle kure jos godinu dana svakoga jutra treba piti po jednu solju caja od imele.

Jedan gospodin iz okoline Majnca (Mainz) godinama je bolovao od niskog krvnog pritiska tako da je bilo dana kada je tesko mogao da obavlja svoj posao mlinara. Posjetio je cuvene ljekare ne samo u Njemackoj nego i u Svajcarskoj, ali je sve bilo uzalud. Na moj savjet da je imela djelotvorna kod svakog poremecaja pritiska bilo da je on previsok ili previse nizak, izrazio je nevjericu. Bio je april i imela, jos djelotvorna, mogla je da se skida sa drveca. Posle nekoliko mjeseci, jednom prilikom kada sam drzala predavanje u nekoj malo varosi Gornje Austrije, nas mlinar iz lijepe okoline Majnca sjedio je u prvom redu i izvjestavao prisutne slusaoce o tome da se njegov nekada nizak pritisak zahvaljujuci imeli potpuno normalizovao.

I zene bi trebalo da piju caj od imele. Kada se cirkulacija normalizuje, prestaju tegobe sa matericom i poremecenom menstruacijom , prije svega ako je rijec o jakom menstrualnom krvarenju i krvarenju u vrijeme babinja. Caj od imele trebalo bi tokom nekoliko godina da piju zene u prelaznim godinama koje imaju lupanje srca ili im srce ubrzano kuca, zatim ako pate od iznenadnih napada vrucine ("valunga"), osjecaja straha ili od teskog disanja. Tegobe ce potpuno nestati i zena uopste nece imati osjecaj da se nalazi u prelaznim godinama. Svjezi sok od imele moze da pomogne i u slucaju zenskog steriliteta. Imela mora dobro da se opere i jos vlazna da se iscijedi u sokovniku. Uzima se, sa malo vode, po 25 kapi soka na prazan stomak, i to pola sata prije dorucka, i uvece, prije odlaska u krevet. Kapi imele mogu se nabaviti i u apoteci.

Prije izvjesnog vremena je preko stampe iz Londona stigla vijest da su tri radne grupe istrazivaca, nezavisno jedna od druge, dosle do istovjetnog zakljucka - da zene iznad pedesete godina zivota u velikom procentu obolijevaju od raka dojke ako su tokom duzeg vremenskog perioda uzimale lijekove za snizavanje krvnog pritiska. Zasto se izlagati ovom riziku kad imamo nasu izvanrednu imelu?

U poslednje vrijeme imela se upotrebaljava kao lijek koji stiti od raka i djeluje antikancerogeno. Iskustva stalno pokazuju da ljekovite biljke prociscavaju organizam i pomazu nam da se borimo protiv raznih bolesti. Posegnite i vi za ovim pomocnim lijekovima kako biste ucvrstili svoje zdravlje i svagda ga odrzali.

NAČINI UPOTREBE BIJELE IMELE

Pripremanje čaja: caj od imele priprema se samo hladnim natapanjem. Jedna puna mala kasika imele ostavi se preko noci u cetvrt litre hladne vode. Ujutru se malo ugrije i procijedi. Ako vam je potrebna veca dnevna kolicina, caj cuvajte u termos- boci koju ste isprali vrucom vodom, ili ga ugrijete u drugoj posudi sa vodom.

Tinktura: kapi od imele kupite u apoteci.

Svježi sok: operite svježe listove i stabiljke i jos vlažne ih iscijedite u sokovniku.

Spravljanje melema: svježe bijele bobice imele pomijesajte sa hladnom svinjskom mascu (kod promrzlina melem upotrijebiti spolja).


Marija Treben

Primjedbe

Popularni postovi