Proklijala zrna pšenice. Prirodno liječenje bolesti. Upotreba u ishrani...


O koristi proklijalih zrna znaju svi. Ali šta treba uraditi, da bi nam energija proklijalih zrna pomogla da sačuvamo zdravlje?

Upotrebljavanje proklijalih zrna u ishrani  – jedan je od najstarijih i dokazanih načina poboljšanja zdravlja. Ljudi od davnina koriste u ishrani proklijala zrna bundeve, lana, ječma, kukuruza, heljde (neverovatno korisne zdrave namirnice), soje, sočiva, ali najčešće se koriste proklijala zrna pšenice, o njima ćemo danas i razgovarati.

Za šta su korisna proklijala zrna pšenice?

“Proklijala zrna pšenice sadrže niz biološki aktivnih supstanci, vitamine E, C, grupe B, ugljene hidrate, belančevine, biljna vlakna, minerale, naročito fosfor, kalijum, magnezijum.” – kaže ruski lekar dijetolog Mihail Gurvič.

♦ Pšenične klice su moćan biološki stimulans: ima antioksidantna svojstva, normalizuje metabolizam, poboljšava krv i metabolizam.

♦ Proklijala zrna pšenice u sebi sadrže esencijalne amino kiseline i znatno povećanu- količinu svih vitamina, koji su neophodni našem organizmu.

♦ Pšenica je bogata kalijumom, što čini naše mišiće jačim, a takođe jača i srčani mišić. Hrom i litijum u zrnima, retki minerali, imaju pozitivno dejstvo na nervni sistem i štite nas od nervnog “izgladnjivanja”(stresa).


Spoljašnje ljuske zrna su bogate vlaknima, koja imaju blagotvorno dejstvo na varenje i stimulaciju creva. Redovno konzumiranje proklijalih zrna pšenice može poslužiti kao prevencija od raka debelog creva i rektuma. Vlakna u zrnima pomažu u održavanju optimalne ravnoteže crevne mikroflore i uklanjanju toksina iz organizma.

Produžena upotreba proklijale pšenice poboljšava vid i ima pozitivan uticaj na zube, kosu, nokte i kožu.

Pšenične klice mogu se preporučiti onima koji su odlučili izgubiti na težini. Čvrste klice zahtevaju dugo i temeljno žvakanje. Osećaj sitosti, kao što znamo, pojavljuje se neko vreme posle obroka, tako da duži proces obavljanja jela može smanjiti unetu količinu hrane.

Evo zaključka naučnika, naturopata, o blagodetima korišćenja pšenične klice u ishrani:

♦ reguliše, obnavlja i stabilizuje pravilno funkcionisanje vitalnih funkcija tela u bilo kom životnom dobu;

♦ podmlađuje i stabilizuje sve sisteme organizma;

♦ eliminiše različite neoplazme malignih i benignih tumora, polipa, fibroida;

♦ obogaćuje krv kiseonikom;

♦ gasi razlicite infekcije i zapaljenske procese;

♦ uklanjaju iz organizma štetne materije, toksine, višak holesterola;

♦ normalizuju i stabilizuju metabolizam, čiste creva;

♦ ojačavaju ceo kardiovaskularni sistem;

♦ pomažu zdravom gubitku suvišnih kilograma: 3-4 kašike pšeničnih klica zamenjuju obilan doručak.

Ali treba zapamtiti da su pšenične klice prilično teška hrana za stomak, tako da je najbolje konzumirati ih ujutru. Ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta bi trebalo da, pre upotrebe proklijale pšenice, konsultuju svog lekara.

Način pripreme

Pšenicu najbolje kupiti u radnjama sa zdravom hranom.

Dnevna doza proklijalih zrna pšenice za odrasle – 3-4 supene kašike.

Pre proklijavanja zrna treba dobro oprati i prebrati pšenicu.

Staviti u emajlirani ili stakleni sud, duboki tanjir (nikako metalni) i zaliti vodom, samo da prekrije zrna, ne više, da se zrna ne bi  ubuđala. Od gore, zrna možete pokriti  vlažnom gazom.


Za jelo, zrna će biti spremna za 24-32 sata, kada budete videli da klica ima dužinu 1-1,5 mm, ne više.


Proklijalu pšenicu izvadite iz suda, properite toplom vodom, malo prosušite i jedite svako jutro po 3-4 kašike.

Možete jesti samo zrna, a mozete ih staviti u jelo ili salatu.


Možete ih konzumirati cela, a možete ih samleti. Od samlevenih zrna možete napraviti ćuftice, (sa dodatkom jaja i brašna) ili staviti u zaslađeno mleko. Jedite ih kako god želite.

Preostale pšenične klice možete držati u frižideru nekoliko dana, pa onda napravite novu porciju.


Izvor: uspesnazena.com/

Primjedbe

Popularni postovi