Timijan je biljka koju bi svi trebalo da imaju u kućnoj apoteci i kuhinji..
Timijan je biljka koju bi svi trebalo da imaju u kućnoj apoteci i kuhinji. Njegove ljekovitost i hranjivost poznate su od davnina.
Timijan je mala biljka intenzivnog ukusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. Smatra se da je ova biljka porijeklom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu. Rod timijan obuhvata mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju.
Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak.
Ljekovito djelovanje timijana
Timijan je jedan od jeftinijih i svakome dostupnih lijekova. U njegovom su sastavu između ostalog borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.
Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i – mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tokom PMS-a.
Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela. Preporučljiv je za djecu, jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam.
Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.
Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Uzmite ga ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.
Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu.
Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šolju vruće vode.
Timijan djeluje kao:
– antireumatik
– antiseptik
– antikoagulans
– baktericid
– afrodizijak
– tonik
– stimulant
– relaksant
– antiparazitik
– prirodni konzervans i insekticid
Spoljašnja primjena
Kao sredstvo za spoljnu upotrebu možete ga koristiti za dezinfekciju rana, kod čireva i opekotina, za liječenje uganuća, modrica, reume te zubobolje.
Naučnici tvrde da je tinktura timijana vrlo djelotvorna za liječenje akni. Pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija, a pritom ne izaziva neugodno peckanje i žarenje.
Može se primjenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona. Na manje rane stavite mješavinu meda i timijana da biste spriječili infekciju.
Pročitajte: Znate li razliku između majčine dušice i timijana?
Eterična ulja timijana
Postoji više vrsta eteričnih ulja timijana koja se razlikuju po hemijskom sastavu i djelovanju.
Svima im je zajednička velika ljekovitost.
Hemotip timol (vrsta ulja u kojem prevladava timol) ima moćno antiseptično djelovanje. Odstranjuje viruse i bakterije. Kapsule s timolom vrlo su djelotvorne kod urinarnih i disajnih infekcija. Zbog jakog djelovanja može iritirati kožu i sluznicu pa se koristi razrijeđeno.
Hemotip linalol ima jako antimikrobno i antigljivično djelovanje. Koristi se kod disajnih i urinarnih infekcija te problema s aknama. Puno je blaži od timola.
Hemotip geraniol učinkovit je protiv gljivica roda Candida, Trychophyton i Microsporum te plijesni Aspergillus. Koristi se u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta te kao pomoć tokom porođaja.
Hemotip tujenol-4 koristi se protiv hlamidije, reumatskih oboljenja i opšte slabosti organizma.
Hemotip p-cimen ima moćno analgetičko i protivupalno djelovanje pa je odlično sredstvo za reumatoidni artritis i bolove u mišićima.
Pročitajte: Kunica, hajdučka trava, stolisnik: Spas za sve tegobe
Prirodni repelent od timijana
Od timijana možete pripremiti vlastito sredstvo za tjeranje insekata.
Sve što vam je potrebno je:
60 ml vode
60 ml maslinovog ili ricinusovog ulja
10 kapi tinkture eukaliptusa
15 kapi tinkture timijana
Miješajte vodu i ulje dok ne postane kremasto. Zatim dodajte biljne tinkture. Repelent čuvajte na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi. Koristite ga kao zaštitu od insekata u prirodi.
Primjena u kuhinji
Timijan se idealno slaže s bijelim lukom, paradajzom, maslinama i vinom i tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju.
Koristi se i u pripremi supa, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Ne smeta mu dugo kuvanje.
Međutim, nemojte pretjerati – timijan ima jak miris i gorko-ljutkasti okus.
Sadnja i uzgoj
Za uzgoj timijana kod kuće izaberite lagano, vapnenasto i kamenito tlo, jer ne podnosi vlagu.
Posadite ga na sunčanom i zaštićenom od vjetra mjestu. Berite ga ljeti i ostavite nekoliko stabljika za sjeme.
(agrosavjet.com)
Primjedbe
Objavi komentar