PIREVINA (AGROPYRON REPENS L.) – Odlično je sredstvo za čišćenje krvi..



Drugi nazivi: pir, pirak, puzava pirika, pirovina, pasja pšenica, zubačac.

Pirevina je trajna biljka iz velike porodice trava, srodnika pšenice, i korov koji se teško iskorijenjuje. Širi se podzemnim puzavim vrežama, a nadzemni dio je visok do 1 m. Listovi su veoma dugi i uski, pljosnati, s kratkim dlakama, hrapavi, zelene do plavozelene boje. 


Cvjetovi su smješteni u dugim, dvorednim klasovima, bez ili sa osjem. Rizom pirevine je bez posebnog mirisa, a slatkastog i sluzavog okusa. Raste kao dosadan korov po čitavoj Europi, uglavnom na slabijem zemljištu, na žitnim poljima, po međama, putevima i baštama.

Cvjeta od juna do jula. Rizom (podanak) kopa se u proljeće ili u jesen. Najbolje je sakupljati ga za vrijeme proljećne ili jesenje obrade zemljišta iza pluga, kad se okretanjem brazde diže čitavo korijenje pirevine. Rizom se najprije pažljivo opere, očisti od korijenčića i nadzemnih dijelova i nakon toga suši na suncu dok ne postane sasvim suh i lomljiv. Ako se ne osuši dobro, lako postane pljesniv, pa više ne može da se upotrebljava u ljekovite svrhe.

Rizom pirevine je odlično sredstvo za čišćenje krvi, pa bi ga trebalo uzimati svake godine u proljeće kao čaj za čišćenje krvi.


 Veoma je efikasna upotreba svježeg soka iz rizoma, i to kod bolesti nastalih zbog nedostatka minerala i vitamina, recimo kod skrofuloznih pojava, otečenih žlijezda, rahitisa, anemije, smetnji u razmjeni materija, sklonosti ka gnjojnim upalama, kod suhih i vlažnih ekcema i dr.

 Rizom pirevine se takođe upotrebljava kao čaj ili svježe iscijeđen sok kod: reumatizma i gihta, vodene bolesti, katara mokraćne bešike, bolesnog zadržavanja mokraće kod slabunjave djece ili staraca, kod stvaranja kamenca u mokraćnim organima, bolesti žuči, jetre, slezene, žutice i katara želuca i crijeva. 

Zbog visokog sadržaja silicijumove kiseline, odlično je sredstvo za pluća, pa se čak i tuberkulozna oboljenja mogu liječiti dužom i redovnom čajnom kurom. Rizom pirevine je i sastojak čaja za žene.


(www.prirodar.com)

ljekovita svojstva     ljekovito bilje     pirevina

Primjedbe

Popularni postovi