PŠENIČNE MEKINJE – KAŠA ZA OBLOGE
U 1 litar vrelog mlijeka dodati pšenične mekinje ili mekani dio (bez kore) crnog hljeba (od cijelog zrna pšenice), kao i jedno žumance jajeta. Dobija se kaša.
Koristi se kao lokalni oblog protiv čireva (furunkula), apscesa (zagnoja), flegmona (zapaljenja ćelijskog tkiva izazvanog gnojenjem i praćenog bolom), antraksa (crnog prišta) djelujući tako što sakuplja i odvodi gnoj, a takođe smiruje i bol u zglobovima (naročito koljenima).
Pšenične mekinje
Kaša se može dobiti i od: 5 izlupanih (izgnječenih) listova kupusa, 2 glavice crnog luka (takođe izgnječenog), 5 šaka pšeničnih mekinja i malo vode. Kuha se 20 minuta dok voda ne ispari i ne nastane žitka masa. Ovu kataplazmu dok je još vruća treba staviti na platno, obložiti oboljelo mjesto, i držati 2-4 sata.
(www.prirodar.com)
savjeti(zdravlje)
Primjedbe
Objavi komentar