KAPAR (CAPPARIS SPINOSA) LJEKOVITA BILJKA - potiče apetit i olakšava probavu



Kapar je tropska i suptropska biljka koja raste na obalama Sredozemnog mora u obliku grma, dok je na našim prostorima možemo naći gotovo na svim otocima srednjeg i južnog Jadrana.

Naravno, tamo gdje ga ovce i koze nisu pobrstile. Voli mjesta izložena suncu. Grmovi traju tridesetak godina, a obilno počinju rasđati nakon pete godine. U rodnoj godini grm može dati i do dva kilograma cvjetnih pupova. Cvjeta od maja do septembra. Sirovi pupovi nisu jestivi. 


Beru se za vrijeme suhih dana, ručno, te se više cijene oni manji, tvrđi i okrugliji. Ukoliko se pupovi otvore ili su veliki, ne beru se već se puštaju da se rascvjetaju u svoj svojoj jedinstvenoj ljepoti.

 Nakon berbe otkidaju se peteljke s pupova i ostavljaju da se posuše dan – dva a potom se potope u morsku vodu ili ih se dobro posoli te se tako drže također jedan do dva dana. 

Potom se ispiru hladnom vodom i stavljaju u ocat, te na sunce deset dana. Pritom nastaju kiseline kaprin i senfolglykosid, koje kaparima daju njihov pikantan okus. Nakon deset dana nečisti ocat se mijenja čistim. Ponegdje pupoljke stavljaju i u slanu vodu ili ulje. 

Kao poznat i omiljen začin kapari se dodaju salatama, preljevima, različitim pikantnim umacima, mesnim i ribljim jelima, sirevima, u raznim predjelima koja trebaju imati pikantniji okus, a služe i za garniranje. U nekim se zemljama plodovi jedu svježi. Kapari potiču apetit i olakšavaju probavu.


(www.prirodar.com)


ljekovito bilje

Primjedbe