Preskoči na glavni sadržaj

Bijela rada - ljekoviti cvjetak

Ekstrakt bijele rade uspešno uklanja pjege i fleke sa kože. Mladi listovi sadrže brojne važne sastojke

Možda niste znali da je ovaj naizgled obični cvijetić ljekovit. Od davnina je zastupljen u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i oboljenja krvi.





U zvaničnu plejadu biljaka sa ljekovitim svojstvima svrstala se i bijela rada (Bellis perennis). Za ovu trajnu poljsku biljku, u narodu poznatu i kao gusja ružica, katarinčica, margetica ili ovčica, stručnjaci kažu da je postala pravi hit u farmaceutskoj industriji, iako joj donedavno nisu pripisivana ljekovita svojstva. 

Bijela rada raste svuda - na pašnjacima, livadama i tratinama. Iznad zemlje obrazuje lisnu rozetu sa obrnuto jajastim i testerastim listovima. Cvjetna peteljka visoka je od tri do petnaest centimetara, u zavisnosti od staništa i godišnjeg doba kada se javlja. Bijelu radu svako može da ima na trpezi ili u kućnoj apoteci, jer cvjeta tokom cijele godine, od ranog proljeća do zime.

Bijela rada i kamilica nemaju nikakvo srodno ljekovito dejstvo, naglašavaju farmaceuti. Osim po izgledu, svaka sličnost sa kamilicom je pobijena. Ekstrakt bijele rade vrlo uspešno uklanja pjege i fleke sa kože, bez ikakvih neželjenih pojava. Ekstrakt se dobija iz cvasti bijele rade, i to u punom cvjetu, odnosno pre nego što precvjeta.


Za razliku od zvanične, u narodnoj medicini odavno se zna da ova biljka ima ljekovita svojstva. Osim cvjetova, ljekoviti su i njeni listovi, pogotovo mladi jer sadrže bjelančevine, masti, ugljene hidrate, vitamin C i karotin. Sadrži i jabučnu, sirćetnu i oksalnu kiselinu, kao i saponin, tanin, smole, eterično ulje i gorke materije. Listovi se jedu sirovi ili prokuhani, najviše u proljeće i početkom ljeta, ali i u jesen. Ukus im je kiselkast, malo gorak i lagano opor.

Salata od listova bijele rade ukusnija je ukoliko se ostavi da odstoji začinjena od jedan do dva sata. Listovi mogu da se kombinuju sa salatom od krompira, ali i sa drugim povrćem. Posebno su ukusni usitnjeni listovi izmiješani sa mladim sirom, koji ovako pripremljeni predstavljaju savršeni čistač krvi. Listovi mogu da se miješaju i sa ostalim varivima ili da se stavljaju u supu. Nemci, na primer, beru još tvrde i zelene pupoljke bijele rade, zatim ih mariniraju i koriste kao začin umesto kapra. Za razliku od Nijemaca, Španci i Italijani u ishrani najviše koriste korijenje bijele rade. Inače, cela biljka je hranljiva, ali male kalorijske vrednosti, jer u sto grama ima samo 35 kalorija.
Dobar je i sok od bijele rade koji se dobija cjeđenjem iz cjele biljke. Najbolje je piti svježe pripremljen sok, jednom dnevno, tako što se jedna do tri pune supene kašike razmute u jedan decilitar vode. Svježi sok od bijele rade koristi se i za masažu, ali i za obloge kod povreda i gnojnih rana. Kod otoka izazvanih upalama i upaljenih rana, stavljaju se svježe ubrani listovi bijele rade koji smiruju bolove i liječe bolna mjesta.
Čaj od bijele rade takođe je djelotvoran. Njegovo dejstvo posebno je efikasno kod liječenja prehlade, katara sluznice, crijevnih grčeva, smetnji u radu jetre, kao i kod bolesti bubrega. Ispijanjem čaja poboljšava se apetit i varenje, a otklanja i proljećni umor. Istovremeno jača organizam u cjelosti i podstiče bolji metabolizam. Komprese natopljene čajem potvrdile su djelotvornost i u liječenju bubuljica i osipa. Na ovaj način podstiče se i brže zarastanje rana.
Čaj se priprema tako što se jedna do dve kašičice sušenih cvjetova bijele rade prelije sa šoljom prokuhane vode zapremine dvesta mililitara. Pije se čim se malo prohladi.

TONIK ZA NJEGU ZRELE I UMORNE KOŽ
Kašiku suihh glavica cvjetova bijele rade prelijte sa 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.

NEVJESTA SUNCA
Zbog oblika cvjeta koji podsjeća na sunce i zbog toga što se otvara samo kada ga obasja sunce, a zatvara čim sunce zađe, bijelu radu zovu i sunčevom nevjestom. Inače, bijela rada simbolizuje ljubavnu vjernost i predanost. Simboliku bijele rade iskoristio je i Šekspir u "Hamletu", kada Ofelija upozorava kraljicu dajući joj bijelu radu, da ne nasjeda na prevrtljivu ljubav muža.

MAST ZA BOLNE ZGLOBOVE
Za bolne zglobove dobro je pripremiti mast sa bijelom radom. Mast se dobija tako što se listovi bijele rade zgnječe. Ovako zgnječenoj masi dodaje se polovina količine listova crnog sleza (Malva silvestris), zatim se sve pomiješa i dobro proprži na neslanom maslacu. Još vruću mast procediti kroz krpu, u posudu određenu za čuvanje. Ovom mašću trljaju se bolni zglobovi dva do tri puta dnevno.


Izvor: http://www.novosti.rs

Primjedbe

Popularni postovi