Hren je ljuta biljka , ali vrlo ljekovita !
Hren
hren , Armoracia rusticana G., M. et Seh., (Cochlearia armoracia L.), (Armoracia lapathifolia Ust.)
Porodica: krstašice, Brassicaceae, (Cruciferae).
Ljekoviti dijelovi biljke: korijen.
Ljekarnički naziv: korijen – Armoraciae radix.
OPIS: Korijen je višegodišnji, snažno odebljao, valjkast, katkada vrlo dug, iz njega se u proljeće razvija bogata rozeta velikih i dugih listova na peteljkama. Kasnije se iz sredine lisne rozete razvija cvjetna stabljika, a na njoj su listovi izmjenični i suličasti. Brojni bijeli cvjetovi u rahlom su metličastom cvatu. Plod je komuška.
VRIJEME CVATNJE: Lipanj, srpanj.
NALAZIŠTA: Hren je južnoevropska biljka te i u nas raste samoniklo, ali se često uzgaja u vrtovima i poljima. U brojnim je zemljama omiljeni začin, posebno kao dodatak mesu.
VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Dugo korijenje iskapamo od rujna do veljače. Najviše se koristi u svježem stanju, a da bi se zadržalo svježe, pohranjujemo ga u podrume i u pijesak, da se ne sasuši i ne promrzne, a tama sprečava klijanje.
LJEKOVITE TVARI: Gorušičino ulje s glikozidima, glukonasturtiinom i sinigrinom. Gorušičina ulja imaju antibakterijsko djelovanje. Također je značajna prisutnost vitamina E i kalijevih soli.
LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Korijen hrena upotrebljava samo narodna medicina, a službena ne. Ipak, zanimanje za tu biljku postalo je veće otkako su u njoj otkrivene tvari s antibiotskim djelovanjem. Pripravci koji sadrže te tvari primjenjuju se kod infekcije bubrega, mokraćnih vodova i kod bronhitisa.
U antičko doba, hren se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominje u zapisima čuvenog rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia.
Osim Rimljana koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici, te protiv nedostatka seksualne želje.
Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.
Hren je bogat mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam i djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru.
Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja.
Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.
Hren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.
U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve. Hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.
Hrenov ocat protiv akni
100 g naribanog hrena stavite u staklenku i prelijte s 1 litrom voćnog octa. Ostavite da se namače 10 dana, a potom procijedite tekućinu. Ovaj ocat koristi se razblažen s vodom za uklanjanje prištića i akni. Otopinu možete nanijeti na akne kozmetičkom blazinicom, a nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.
100 g naribanog hrena stavite u staklenku i prelijte s 1 litrom voćnog octa. Ostavite da se namače 10 dana, a potom procijedite tekućinu. Ovaj ocat koristi se razblažen s vodom za uklanjanje prištića i akni. Otopinu možete nanijeti na akne kozmetičkom blazinicom, a nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.
Oblog za reumu i artritis
Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje, jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.
Svestrana primjena
Prilikom liječenja ili pak pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen.
Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuha, zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži.
Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.
Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali.
Ako pak imate osjetljivu probavu, te teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.
Da biste odagnali glavobolju uzmite listove hrena, te ih pritisnite na bolno mjesto.
Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.
Ali nemojte pretjerati - preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.
HREN U NARODNOJ MEDICINI: U krajevima gdje se hren naveliko uzgaja i koristi, slovi kao odlično sredstvo protiv kašlja. Sitno nastrugani hren izmiješa se s jednakom količinom šećera ili meda te se kod kašlja uzima 2 do 3 puta dnevno po 1 čajna žličica.
Svestrana primjena
Prilikom liječenja ili pak pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen.
Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuha, zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži.
Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.
Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali.
Ako pak imate osjetljivu probavu, te teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.
Da biste odagnali glavobolju uzmite listove hrena, te ih pritisnite na bolno mjesto.
Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.
Ali nemojte pretjerati - preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.
HREN U NARODNOJ MEDICINI: U krajevima gdje se hren naveliko uzgaja i koristi, slovi kao odlično sredstvo protiv kašlja. Sitno nastrugani hren izmiješa se s jednakom količinom šećera ili meda te se kod kašlja uzima 2 do 3 puta dnevno po 1 čajna žličica.
Na isti način priređena, preporučuje se kod oboljenja bubrega i mjehura.
Kod reumatskih se bolova primjenjuju oblozi od ribanog hrena (svježe ribani namaže se na krpu u debljini hrpta noža). Isti oblog djeluje protiv glavobolje, stavljanjem na potiljak, a protiv zubobolje, stavljanjem na obraz; stavljanjem na lice gube se sunčane pjege, a djeluje i protiv astme ako se metne na prsa. Ipak, treba biti oprezan, jer hren jako nadražuje kožu.
Ta naribana kaša ne smije ostati na tijelu duže od 5 do 10 minuta. Protiv želučanih i crijevnih tegoba se vrlo rijetko koristi.
KAO ZAČIN: Svježe ribani ili puno blaže mješavine s njim vrlo su omiljeni začini mesnim jelima. Naročito je prikladan uz govedsko ili svinjsko meso, toplo ili, još bolje, hladno, kao prilog masnim kobasicama, a vrlo je popularan umak uz kuhanu govedinu.
NUSPOJAVE: Prevelike količine oštrih tvari, koje nadražuju kožu i sluznicu, uvijek su štetne. Uzimanjem prevelikih količina dolazi do štetnog nadražaja želuca, crijeva i bubrega. Prilikom ribanja hrena treba također biti na oprezu jer jako nadražuje oči.
Izvor: http://belosa.info
http://ordinacija.vecernji.hr
KAO ZAČIN: Svježe ribani ili puno blaže mješavine s njim vrlo su omiljeni začini mesnim jelima. Naročito je prikladan uz govedsko ili svinjsko meso, toplo ili, još bolje, hladno, kao prilog masnim kobasicama, a vrlo je popularan umak uz kuhanu govedinu.
NUSPOJAVE: Prevelike količine oštrih tvari, koje nadražuju kožu i sluznicu, uvijek su štetne. Uzimanjem prevelikih količina dolazi do štetnog nadražaja želuca, crijeva i bubrega. Prilikom ribanja hrena treba također biti na oprezu jer jako nadražuje oči.
Izvor: http://belosa.info
http://ordinacija.vecernji.hr
Primjedbe
Objavi komentar