Šljiva - staro voće



Ukus šljive odlicno se slaze sa tijesom, pogodna je za pripremu raznih pita, a specijalitet njemacke kuhinje su knedle od krompira sa šljivama.

Šljiva potice sa Kaspijskog mora. Njeni socni plodovi krasili su visece Semiramidine vrtove u Vavilonu. Rimljani su poznavali vise od 300 razlicitih vrsta ovog voca, uvozili su je iz Sirije, susili i koristili tokom cijele godine.

Evropska sljiva stara je vise od dva milenija, a u Ameriku su je donijeli hodocasnici u 17. stoljecu. Pripada porodici breskvi i badema, a danas se uzgaja vise od 2.000 vrsta sljiva.

Plod sadrzi pektin koji snizava holesterol u krvi, regulise probavu i djeluje kao laksativ. Specificnu slatkocu daje joj pet vrsta vocnih secera i vocnih kiselina. Sadrzi prirodni alkohol sorbitol, koji se koristi kao zamjena za secer u proizvodnji slatkih namirnica namijenjenih dijabeticarima, ali sadrzi manje kalorija od secera i ne izaziva karijes.

Šljive poboljsavaju apetit, ublazavaju nervozu, jacaju srce i imunitet, ciste organizam od otrova i tako pomazu jetri.

Šljiva se u nasoj kuhinji konzumira najcesce kao poslastica, dok se u Aziji, Americi i Zapadnoj Evropi koristi kao prilog uz slana jela ili kao dodatak koktelima.

Njen ukus odlicno se slaze sa tijestom, pogodna je za pripremu raznih pita, a specijalitet njemacke kuhinje su knedle od krompira sa sljivama.

Gurmani ovu vocku vole jesti sa janjetinom i junetinom, a pietinu mozete filovati sa sosom od sljiva.




Suha šljiva - prirodni zasladjivac


Suhe sljive su bogatije mineralima i vitaminima ( osim vitaminom C) od svjezih, koriste se kao prirodni zasladjivacci, pojacivaci ukusa i konzervans. Posebno se preporucuju osobama koje se izlazu fizickim naporima, ali i kod povisene temperature, stresa, pada konncentracije, malaksalosti.

Koja je nutritivna i kalorijska vrijednost suhih šljiva

Ove dragocjene voćke, obiluju vlakima koja su itekako značajna za dobru probavu i redovnu stolicu. Upravo zbog toga suhe šljive protiv zatvora su pogodne kod različitih stomačnih tegoba, a naročito ukoliko imate problem sa neredovnim pražnjenjem crijeva i hroničnom opstipacijom.

Pedijatri recimo, nerijetko ih prepisuju maloj djeci i bebama,u obliku blagog soka od suvih šljiva kako bi uspostavili normalnu peristaltiku crijeva i eliminisali pojavu grčeva u stomaku.

Ukoliko se pitate sadrže li suve šljive kalorije i u kojoj količini, te kakva je njihova nutitivna vrednost, znajte da u 100 grama ove sušene voćke ima između 150 i 230 kalorija i gotovo 35 procenata šećera (za razliku od sveže voćke koja ne prelazi vrijednosti veće od 10 odsto) i to fruktoze i glukoze.

Pored toga značajne količine biljnih vlakana pronaći ćete u njima između 10 i 16 grama, što je značajno više u odnosu na 2 procenta koliko sadrži svježe voće, te ih nutricionisti zbog toga naročito cene.

Zahvaljujući prirodnim šećerima (glukozi i fruktozi) mogu brzo da nas zasite i ublaže osećaj gladi i nelagode u stomaku. Upravo zbog toga su suhe šljive za mršavljenje i više nego dobre.

Na koji način sušene šljive štite kosti?

Sušene šljive ne sadrže kalcijum, što znači da je njihov način djelovanja poprilično drugačiji. Naime, neka istraživanja u posljednjih par godina, pokazala su da ove ukusne voćkice ublažavaju zapaljenje ćelija, koje talože minerale u kostima.

Zaštitno dejstvo potiče od velike količine polifenola sadržanih u ovim plodovima, ali i vitamina K i mangana. „Nakon više od 30 godina istraživanja“ kaže Ardžmandi , „uverio sam se da za optimalno održavanje pravilne gustine kostiju, ne postoji skoro ništa bolje od domaćih suhih šljiva“.

Ovaj naučnik je svakako u pravu, stoga savjet svima – ne odbacujte olako suhe šljive iz ishrane, već naprotiv obavezno ih konzumirajte svaki dan u preporučenim dozama.

Pobijedite visok holesterol suhim šljivama

Zahvaljujući obilju polifenola i dragocijenih vlakana, suhe šljive su u stanju da drže nivo holesterola pod kontrolom, i to duži vremenski period, pod uslovom da se hranite zdravo.

Trenutno ne postoje ozbiljnije studije niti naučni dokazi za ove tvrdnje, ali se smatra da blagotvorno djeluju na žene koje su na samom početku menopauze, jer se tada one obično susreću sa neobičnim porastom nivoa holesterola u krvi. U tom slučaju preporučuje se uzimanje desetak suvih šljiva dnevno, sve dok se njegove vrijednosti ne vrate na normalu.

Neobično bogato sušeno voće


Polifenoli ne samo da štite kosti, već sistemski deluju i protiv starenja organizma, a suhe šljive bogate su i vlaknima kao što je pektin, zatim vitaminom B6 i dragocenim elementima poput bakra, kalijuma (reguliše arterijski pritisak) i mangana.

Ovo ljekovito voće pomaže i kod dijabetesa, štiti naše srce i krvne sudove, te ima izuzetno laksativno i diuretičko dejstvo.

Savjet


Šljive kupujte sa peteljkom, birajte cvrste i neostecene plodove, u frizideru ih cuvajte umotane u papirnu ili plasticnu ambalazu, jer brzo sazrijevaju i pritom oslobadjaju etilen koji ubrzava sazrijevanje ostalog voca i povrca u frizideru.

Mozete ih zamrznuti i koristiti u naredna dva, tri mjeseca tako sto cete ih prepoloviti, izvaditi kospice i poloziti na vecu tacnu kozicom nadole.


Šljivopita


700 g zrelih šljiva


3 kašike brašna


6 kasika secera


2 kašicice prezle


2 kašike topljenog maslaca


1. Šljive oprati, isjeckati na polovine i poredati u okruglu tepsiju ili vatrostalnu posudu.


2. Poprskati topljenim maslacem, prezlama, brašnom i šecerom.


3. Peci 30 minuta na 250 stepeni. Prije serviranja šljivopitu dobro rashladiti.


Čišćenje i rezanje

Sljivama skinite peteljke i operite ih pod mlazom tekuce vode. Pocnite ih rezati nozem za oblikovanje voca i povrca od mjesta peteljke prema dole i natrag tako da dobijete dvije polovine.

Izvadite kospice i ociscene polovine sljiva upotrijebite kod priprema dzemova, kompota i vocnioh raznjica.



Izvor: http://dijetamesecevemene.com

Primjedbe

Popularni postovi