Komorač i rotkvica



KOMORAČ: BLAGODAT ZA CRIJEVA

Komorač, poznata vrtna biljka, ponajprije se smatra dobrim sredstvom za gubljenje težine i za jačanje očiju. Godine 1657. William Coles napisao je: “Sjemenje, lišće i korijen komorača često upotrebljavaju u pićima i napicima oni koji su se udebljali kako bi izliječili svoj nedostatak lahkoće i postali suši i vitkiji.” John Evelyn spominje da seljakinje od njega prave juhe i čajeve da bi smršavile.

Smatra se da su Grci dobro poznavali ta svojstva komorača jer su tu biljku zvali “marathron”, što dolazi od “mariano”, a to znači “mršaviti”.



Komorač je povrće izuzetno bogato vitaminom C i mineralom kalijem, a osim toga odličan je izvor dijetetskih 
vlakana koji pomažu u pravilnoj funkciji crijeva. Može se pripremiti na mnogo načina i idealna je biljka za ljetne dane.


Zanimljivosti: Rimljani su obožavali jesti listove, korijenje i sjemenke komoraca u salatama i u kruhu, dok se u Srednjem vijeku biljka koristila za rastjerivanje kukaca.

Svi dijelovi komorača; lokovica, stabiljke i listovi, upotrebljavaju se u pripremi jela. Lukovica se moze pirjati i služiti u salatama, stabiljke se koriste u pripremi temeljaca, dok listovi daju lijepu aromu ribi pečenoj u foliji. Ipak, najbolje od komorača dobićete ukoliko ga pripremate svježeg.


Vrlo su zanimljive kombinacije s povrćem i voćem u raznim mijesanim i složenim salatama. Sa komoračem se mogu pripremati i mesna jela od piletine, svinjetine i teletine, a za perad moze se spremiti dobar nadjev.

Upozorenje
: Vise od dva puta sedmično komorač ne bi smjele konzumirati osobe koje su s



ROTKVICA: JEDNISTVENI APERIT
IV


Rotkvica podstiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.

Kada se narežu i nekoliko sati odleže u hladnoj vodi, rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira.

Bilo začinjene u salati ili svježe kao dodatak na hljeb namazan margarinom - rotkvice su prave vitaminske bombe.

Prilikom kupovine, rotkice moraju imati svježe zeleno lišće s korijenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje.

Da biste ih provjerili, lagano ih pritisnute. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su mehke velika je vjerovatnoća da su šupljikave i gorke.

Rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u plastičnoj vrećici u frižideru najviše 5-7 dana.

Rotkvica spada u rijetke biljke koje nakon mjesec dana od sijanja daju vrlo jedar, sočan korijen, ukusnog, pomalo reskog okusa. Rotkvica ima sličan sastav kao i crna rotkva, ali sadrži puno manje gorusičine kiseline te je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva. Rotkvica se koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer podstiče lučenje želučanog soka.


Pirjanjem rotkvica ce crvenu boju zamijeniti ljubičastom, a u kombinaciji s lukom ovo povrće moze da se doda tjestenini. Rotkvica je dobar prilog mesu i kao takva moze se kombinovati sa raznim vrstama povrća, a zanimljiva je i u kombinaciji sa egzotičnim voćem.


Svjez sok od rotkvice stari je narodni lijek koji pomaze kod izlučivanja zuči i veoma je dobar za liječenje upale zučnog mjehura. Osim toga, preporučuje se kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija te kašlja, a i smanjuje glavobolju.


Upozorenje: Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.


Recepeti sa komoračem i rotkvicom:


Salata od komorača i narandže


Sastojci: 3 kašike soka od narandže, 1/4 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, so, biber, 2 solje rikule, 1 srednji komorac (prepolovljen po dužini i tanko narezan), 3 narandže oguljene i narezane na tanko, 1 mali crveni luk, masline po želji


Priprema:
U maloj zdjeli umutite sok od narandže i maslinovo ulje, te dodajte po ukusu so, biber i rikulu. Stavite u zdjelu komorac s kriškama narandže i crvenim lukom i prelijte ovom smjesom. Ukrasite s maslinama i poslužite.


Juha od komorača

Sastojci: 1 komorač, 1 manji poriluk narezan na kolutice, 1/2 kašičice začina za povrće, 1 lovorov list, kasika maslinovog ulja


Priprema: Komorač narezite na manje komade. Poriluk i komorač stavite u vatrostalnu posudu ili ekspres lonac, te dodajte oko pola litre vode. Dodajte začin za povrće i list lovora.


Juhu kuhajte u mikrovalnoj pecnici 15 minuta ili u ekspres loncu. Maslinovo ulje dodajte u gotovu juhu, promiješajte i ukoliko zelite pospite sirom ribancem.


Pecene rotkvice

Sastojci: 200 g narezanih gljiva (mogu šampinjoni), 1 česanj nasjeckanog bijelog luka, 150 g svjezih narezanih rotkvica, 25 g masla, 1 kasika nasjeckane majčine dusice


Priprema: Zagrijte maslo u tavi, dodajte gljive i pecite 5 minuta. Umiješajte bijeli luk, majčinu dusicu i rotkvice te pecite jos 5 minuta. Skinite sa vatre i poslužite toplo.


Ivana Ljubičić

Primjedbe

Popularni postovi