Gorušica - začin za umak
Gorušica je biljka cije se sjemenje koristi kao zacin. Miris i aroma gorusice oslobadjaju se kada se sjemenke usitne ili pomijesaju s tekucinom. Sjemenke se takodje presaju kako bi se stvorilo gorusicino ulje, dok se jestivo lisce moze jesti kao gorusicino zelenje.
Zanimljivost: U 1. vijeku nove ere zapisan je prvi recept za pripremu gorusice. Godine 1856. Burgundac Jean Naigeon zamjenjuje sok nezrelog grozdja za ocat i priprema dijonski senf kakv poznajemo i danas. Mljevene sjemnke su prosijane da se uklone tvrde ljuske i dobiven je svilenkasti umak ugodnog okusa.
Kod pripreme variva sjemenke gorusice mozete dodati na ulje u kojem ce se pirjati luk. Za pripremu senfa sjemnke se moce u tekucini kao sto su grozdjani sok, most, vino, ocat, jabukovaca ili voda. Prah smedje gorusice upotrebljava se u jelima azijske kuhinje, narocito pomijesan s vodom ili rizinim octom kao dio vro ljutog umaka. Takodjer, upotrebljava se i u tradicionalnim slasticama kao sto su cokoladni kolac i kolac od djumbira.
Najpoznatiji proizvod gorusice je senf koji se najcesce upotrebljava kao dodatak jelu, u pripremi mesnih jela ili umaka. Okusa senfa najbolje se osjeti kada se upotrebaljava nekuhan. Cest je sastojak u hladnim umacima poput vinaigrette umaka, umaka s majonezom ili s koprom. Kuhanim toplim jelima senf se dodaje na kraju kuhanja jer bi se duzim kuhanjem izgubio njegov poseban ukus.
Za zdravlje
Kao i ostale kupusnjace, sjemenke gorusice sadrze velike kolicine fitonutrijenata - glukozinolata. Istrazivanja su pokazala veliku efektnost tih tvari u sprecavanju rasta celija tumora, narocito onih koji zahvataju probavni sistem. Selen, kojim obiluju sjemnke gorusice pomaze u sprecavanju jakih astmaticnih napada, smanjenju simptoma reumaticnog artritisa i preventivno djeluje kod razvoja tumora. Magnezij iz gorusice djeluje na smanjenje krvnog tlaka, napada migrene i sprecavanje srcanog infarkta kod ljudi koji boluju od ateroskleroze ili secerne bolesti. Gorusica ujedno stimulise apetit i probavu te prociscava sinuse na jednak nacin kao i cili papricice. U Kanadi se uzgaja 90 posto gorusicinog sjemenja za medjunarodno trziste.
Savjet
Postoji dvije vrste sjemenki gorusice koje se mogu pronaci u trgovinama: bijela i crna. Bijela gorusica (Sinapis alba) ima blagi ukus, dok crna ( Brassica nigra) ima puno intezivniji i ljuci. Ako ste ljubitelj blazeg okusa, koristite samo bijelu. Gorusica se mora dva dana namkati u mjesavini vode i jabucnog octa kako bi pocela otpustati svoje specificne arome.
Bijela gorušica još zvana i bijela slacica (lt. Sinapis alba L, Brassica alba L.) iz familije (Brassicaceae) cie sjeme je osnova svakog senfa. Ima jak pekuci okus.
Naraste do 1,20 m, sa nazubljenim, grubim i dlakavim listovima.
U mjesecima lipnju i srpnju rastu brojni zuti cvijetovi koji tvore grozdove. Iz tih cvijetova nastaju ljusturekoje sadrze sjeme. Ljusture rastu vodoravno od stabljika, imaju imaju promjer oko 4mm i dlakave su. Kraj ljušture tvori jedan plosnati dio nalik na kljun (dio bez semenki) koji je dugacak skoro kao i cjela ljuštura. Taj dio je cesto svinut poput sablje, uopce izgled ljušure je jedistven i lako prepoznatljiv.
Crna gorušica ili divlja gorušica (lt. Brassica nigra) iz familije (Brassicaceae).
Domovina crne gorušice je sredozemlje. Jednogdišnja biljka, naraste do 2 m visie i ima cvijet je žuto-zelene boje. Kao plod razvija jednu ljušturu koja sadrži 7-10 okruglih sjemenki promjera 1mm. Sjemenke crne gorušice su bez mirisa, ali prodornog ljutog okusa.
Sjeme crne gorušice je uz sjeme bijele gorušice osnovni sastojak senfa.
Crna gorušica je najvažnija biljka iz koje se dobiva ulje u narodnoj medicini. Koriste se samo zrele, sušene sjemenke. Sjemenke se kao zacin korste sirove, jer gube soju žestinu kuhanjem.
Konzumacija vecih količina ovog ulja može dovesti do trovanja.
Ulja od crne gorušice se potrebljavaju u indijskoj i bengaslkoj kuhinji. Tamo se ulje zagijava skoro do trenutka kad pocinje dimiti, da bi se minimizirali njegovi otrovni sastojci.
Zbog te njegove karakteristike je uvoz ulja u europu i ameriku podvrgnut strogoj kotroli, smije se uvoziti samo ulje kojem udio štetnih tvari ispod manji od 5%.
Recepti sa gorusicom
Domaci senf
Sastojci: 1/4 soljice crne gorusice, 1/4 soljice bijele gorusice (ako volite blage okuse stavite samo 1/2 soljice bijele gorusice), 1/2 soljice jabucnog octa, 1/2 soljice vode, 1 kasicica meda, 1 kasicica kurkume u prahu, 1 kasika lavande, 1 kasicica soli
Priprema: Stavite gorusicu u staklenu posudu, prelijte jabucnm octom i vodom te poklopite. Ostavite da odstoji puna dva dana. Nakon toga, mjesavinu dobro usitnite u blenderu te dodajte ostale sastojke. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Vas domaci senf u frizideru moze da stoji oko sest mjeseci.
Sampinjoni sa senfom
Satojci: 500 g sampinjona, 0,5 dl soja sosa, 1 kasika senfa ( napravljenog prema recpetu), malo bibera
Priprema: Isijecite sampinjone i stavite da se dinstaju, dodajte senf i biber, Mozete staviti i malo praziluka i currija, po ukusu.
Ivana Ljubicic
Primjedbe
Objavi komentar