LJEKOVITOST TRNJINE (crni trn, divlja šljiva )





Trnjina
crni trn, divlja šljiva

Opis biljke

Trnjina cvjeta u aprilu i maju.Cvjetovi su bijeli i vrlo brojni. Plodovi su plavi, male okrugle sljive, a poslije prvog mraza omeksaju i mogu se koristiti u ishrani kao svjezi.

Nalazista

Vrlo je rasirena, raste po sikara-ma i rubovima suma, livadama itd.

Sastav i upotreba

Cvjetovi sadrze flavonoide, rutin i hiperosid. Ljekoviti su cvjetovi i plod, ali se cesto koristi i kora od trnjine.Listovi i plodovi trnjine lijece razlicite bolesti- cisti krv, lijeci kozna oboljenja, kozne osipe i giht, jaca zeludac, pospjesuje apetit, otklanja grceve u zelcu i proljev kod male djece, lijeci srcanu astmu

Trnjina u narodnoj medicini ima posebno mesto u lečenju kašlja i grčeva, jačanju želuca, pročišćavanju krvi, mršavljenju... Služi i kao ukrasna biljka za žive ograde i sprečavanje erozije tla.

Trnjine ( lat. Prunus Spinosa ) zapravo pripadaju rodu šljiva, a porodici ruža, prema zvaničnoj podeli.

Pa, ipak današnja deca gotovo da ne znaju šta su trnjine. A nekada su naše bake spravljale ukusne domaće sokove i pekmeze od trnjina, dok su odrasli uživali u ukusu likera od ovog voća.

Trnjine su ono voće koje mališani podvaljuju jedni drugima, jer je poznato da nakon konzumiranja ovih bobica, koje liče na borovnice usta počinju blago da se skupljaju, odnosno imate takav osjećaj.

Ljekovitost trnjine

Narodna medicina odavno poznaje ljekovitost trnjine, iako je u današnje vrijeme njena upotreba zapostavljena. U ljekovite svrhe prvenstveno se koristi plod, ali i cvjet, list, kora i korijen. Od plodova se prave pekmez i sok ljekovitog dejstva.

Pekmez se najčešće koristi kao sredstvo za podsticanje varenja kod osoba s neurednom stolicom, dok se sok koristi za ublažavanje problema izazvanih bolestima u usnoj duplji i grlu upale sluzokože usne duplje i desni, upaljeno ždrelo).

Čaj
od cvjetova podstiče izlučivanje mokraće, smanjuje intenzitet grčeva organa za varenje i upotrebljava se za jačanje gastrointestinalnog trakta uopšte.

Čajem se takođe ispiraju kožni osipi. Preparati od korijena (najčešće čaj) nekada su se upotrebljavali za liječenje groznice.

ČAJ PROTIV KAŠLJA

U jedan i po litar vrele vode, sklonjen sa šporeta pre nego što proključa, stavi se po jedna kašičica osušenih plodova trnjine, gloga i drenjine. Tako dobijen čaj ostavi se da odstoji deset do petnaest minuta, a onda sipa u šolje, zasladi medom ili žutim šećerom i pije. Limun ne treba da se stavlja jer su trnjine i drenjine pune vitamina C. Blagotvorno djeluje protiv kašlja.


LjEKOVITOST PEKMEZA

Oprati dva kilograma plodova, preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru trnjine ocjediti i preliti ih sa mješavinom vina (po mogućnosti domaćeg) i vode da ogreznu.

Zatim ih staviti da se kuhaju dok ne omekšaju. Plodove nakon toga propasirati i u smješu dodati 50 grama šećera, a potom nastaviti kuhanje na tihoj vatri još 20 do 25 minuta. Tačnije, sve dok se masa ne zgusne. Vreo pekmez sipati u zagrijane sterilisane tegle i zatvoriti.

A onda uzimati dva do tri puta dnevno po supenu kašiku između obroka, jer je pekmez dobar i za smirivanje tegoba nastalih u želucu zbog manjka kiseline, pojačavanje apetita, ubrzavanje varenja.

DESERT OD TRNJINE

SASTOJCI: 450-500 g trnjine (posle mraza)

120 g pekmeza od šipaka
med po želji
400 ml vode
400 ml mlijeka
125 g griza
6 kašika šećera
1 kašika vanilin šećera
2 šolje šlaga + za ukras


PRIPREMA: Prodinstajte trnjinu s malo vode i zatim propasirajte. Dodajte i vodu (sirup) koji ste iscjedili i malo meda po želji. Skuhaje mlijeko sa vodom, dodajte griz i šećer, pa skuhajte. Neka se ohladi. Pomješajte s pireom od trnjine dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite malo šlaga za ukras, pa ostatak dodajte u smjesu dok malo ne otvrdne. Sipajte u posudice i ukrasite šlagom i pekmezom od šipaka. Stavite u frižider.

Primjedbe

Popularni postovi