Kičica , ljekovita biljka kojom crtamo zdravlje
Kičica
kičica , Centaurium erythraea Rafn, (Centaurium umbellatum Gilib.), (Centaurium minus auct.), (Erythraea centaurium IL.I Pers.)
Porodica: sirištare, Gentianaceae.
Druga imena: kantarija, grozničava trava, gorka trava.
Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka.
Ljekarnički naziv: kičica – Centaurii herba.
OPIS: Lijepa kičica raste tako skriveno da je gotovo ne možemo uočiti, jer se njezini cvjetovi otvaraju samo na najjačem suncu. Iz svijetloga, valjkastog korijena raste 10 do 50 cm visoka, četverobridasta stabljika. Prizemnu rozetu listova previdimo jer je u doba cvatnje već uvela ili je prekrivena gustom travom. Listovi su na stabljici nasuprotni, duguljasti, jajasti ili suličasti i imaju uzdužne žile. U gornjem dijelu stabljike razvijen je paštitasti cvat (dihazij) s brojnim cvjetovima. Čaška je s 5 zubaca, a vjenčić je blijedoružičast, također s 5 zubaca koji se na suncu zvjezdasto rastvaraju.
VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do rujna.
NALAZIŠTA: Kičica raste na svijetlim šumskim prosjecima, suhim travnjacima i kamenjarskim pašnjacima. To nije posebno česta biljka, ali na određenim se staništima stalno nalazi.
VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Od lipnja do rujna. Beremo cijele biljke koje odrežemo iznad prizemne rozete i vežemo ih u snopiće, te objesimo na zračnu prostoru da se dobro posuše!
LJEKOVITE TVARI: Kičica ima gorki okus, a njeni su glavni ljekoviti sastojci gorki glikozidi: amarogencin i genciopikrin koji spadaju u skupinu gorkih tvari. Te se tvari uglavnom nalaze u cvjetovima i stabljici, dok ih je u listovima neznatno pa zato listne rozete i ne beremo.
LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od kičice potiče tek, jača oslabjeli rad želuca, pospješuje izlučivanje želučanog soka, sprečava smetnje pri pražnjenju želuca i napuhavanje, otklanja lijenost želuca i crijeva. Gorke tvari počinju djelovati već pri dodiru s usnom sluznicom, naime, tom prilikom pokreću se ljekoviti refleksi koji s neposrednim djelovanjem ljekovitih tvari oživljavaju i potiču probavu. Ipak, kao i kod svih gorkih tvari moramo utvrditi kakve želučane smetnje treba uklanjati. Kada lijen i umoran želudac izlučuje premalo soka, gorke tvari npr. od kičice pravi su lijek. Međutim, moramo biti oprezni ukoliko želudac izlučuje previše soka, što se očituje u čestoj žestokoj žgaravici i podrigivanju. I u takvim tegobama možemo sebi pomoći mješavinom kičice s kimom, anisom, koromačem, melisom, kamilicom i metvicom. Ako istodobno želimo i smiriti želudac, dodajemo još odoljena i pljuskavice. Gorke tvari, pa tako i kičica, potiču krvotok.
Kičica je u posljednje vrijeme postala značajna na posve novom području; naime, njome se liječi anorexia neurosa ili psihogeno uvjetovana odbojnost prema hrani kod mladih djevojaka. Još nešto treba reći u prilog kičice: šalica čaja od kičice dobro dolazi kod nervoze onih ljudi koji su tjelesno i nervno preopterećeni, npr. zaposlenim domaćicama i majkama. I bolesnici koji pate od žučnih kamenaca mogu svoje tegobe olakšavati čajem od kičice.
PRIPREMA ČAJA OD KIČICE: Učinak je bolji, ako se priredi hladan. Do vrha punu žličicu narezane kičice prelijemo s 1/4 l hladne vode. Čaj ostavimo 6 do 10 sati, a ponekad ga promiješamo. Zatim ga procijedimo i ugrijemo samo toliko da ga možemo piti. Čaj ne sladimo, a pijemo ga prije jela. Općenito nema smisla gorki okus popravljati šećerom, time samo potičemo želudac na veće izlučivanje kiseline. Iskustva su pokazala da se vrlo brzo naviknemo na gorki okus kičice.
KIČICA U NARODNOJ MEDICINI: »Svaki je dobar lijek gorak«, kaže narodna izreka, a ustvari ljudi misle da ono što je gorko zaista nešto vrijedi! To naročito vrijedi za kičicu. Čaj od te ljekovite biljke pomaže kod želučanih tegoba, ali u narodnoj medicini kičica ima još brojne druge primjene: pomaže kod bljedunjavosti i slabokrvnosti, bolne i masne jetre, čisti krv, a oni koji pate od kožnih osipa trebaju često piti čaj ili vino od kičice.
VINO OD KIČICE: 30 g metvice, 30 g kičice i cijeli limun (narezan zajedno s korom) prelijemo 1 litrom blagoga bijelog vina. Mješavinu ostavimo 10 dana, zatim je procijedimo i spremimo u boce. Čaša toga ljekovitog vina po potrebi ili redovito prije glavnih obroka jača tijelo, potiče tek, pospješuje probavu i smiruje žuč.
NUSPOJAVE: Izgleda da ih se ne treba bojati, a gorki okus kičice sprečava uzimanje u prevelikim količinama.
http://belosa.info
Primjedbe
Objavi komentar