Kičica , ljekovita biljka kojom crtamo zdravlje



Kičica

kičica , Centaurium erythraea Rafn, (Centaurium um­bellatum Gilib.), (Centaurium minus auct.), (Erythraea centaurium IL.I Pers.)
Porodica: sirištare, Gentianaceae.
Druga imena: kantarija, grozničava trava, gorka trava.
Ljekoviti dijelovi biljke: cijela biljka.
Ljekarnički nazivkičica – Centaurii herba.
OPIS: Lijepa kičica raste tako skriveno da je gotovo ne možemo uočiti, jer se njezini cvje­tovi otvaraju samo na najjačem suncu. Iz svije­tloga, valjkastog korijena raste 10 do 50 cm visoka, četverobridasta stabljika. Prizemnu ro­zetu listova previdimo jer je u doba cvatnje već uvela ili je prekrivena gustom travom. Listovi su na stabljici nasuprotni, duguljasti, jajasti ili suličasti i imaju uzdužne žile. U gornjem dijelu stabljike razvijen je paštitasti cvat (dihazij) s brojnim cvjetovima. Čaška je s 5 zubaca, a vjenčić je blijedoružičast, također s 5 zubaca koji se na suncu zvjezdasto rastvaraju.
VRI­JEME CVATNJE: Od lipnja do rujna.
NALAZI­ŠTA: Kičica raste na svijetlim šumskim prosje­cima, suhim travnjacima i kamenjarskim pa­šnjacima. To nije posebno česta biljka, ali na određenim se staništima stalno nalazi.
VRIJEME I NAČIN SABIRANJA: Od lipnja do rujna. Beremo cijele biljke koje odrežemo iznad prizemne rozete i vežemo ih u snopiće, te objesimo na zračnu prostoru da se dobro posuše!
LJEKOVITE TVARI: Kičica ima gorki okus, a njeni su glavni ljekoviti sastojci gorki glikozidi: ama­rogencin i genciopikrin koji spadaju u skupinu gorkih tvari. Te se tvari uglavnom nalaze u cvjetovima i stabljici, dok ih je u listovima neznatno pa zato listne rozete i ne beremo.
LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od kičice potiče tek, jača oslabjeli rad želuca, pospje­šuje izlučivanje želučanog soka, sprečava smet­nje pri pražnjenju želuca i napuhavanje, otkla­nja lijenost želuca i crijeva. Gorke tvari počinju djelovati već pri dodiru s usnom sluznicom, naime, tom prilikom pokreću se ljekoviti re­fleksi koji s neposrednim djelovanjem ljekovi­tih tvari oživljavaju i potiču probavu. Ipak, kao i kod svih gorkih tvari moramo utvrditi kakve želučane smetnje treba uklanjati. Kada lijen i umoran želudac izlučuje premalo soka, gorke tvari npr. od kičice pravi su lijek. Među­tim, moramo biti oprezni ukoliko želudac izlu­čuje previše soka, što se očituje u čestoj žesto­koj žgaravici i podrigivanju. I u takvim tego­bama možemo sebi pomoći mješavinom kičice s kimom, anisom, koromačem, melisom, kami­licom i metvicom. Ako istodobno želimo i smiriti želudac, dodajemo još odoljena i plju­skavice. Gorke tvari, pa tako i kičica, potiču krvotok.
Kičica je u posljednje vrijeme postala značajna na posve novom području; naime, njome se liječi anorexia neurosa ili psihogeno uvjetovana odbojnost prema hrani kod mladih djevojaka. Još nešto treba reći u prilog kičice: šalica čaja od kičice dobro dolazi kod nervoze onih ljudi koji su tjelesno i nervno preoptereće­ni, npr. zaposlenim domaćicama i majkama. I bolesnici koji pate od žučnih kamenaca mogu svoje tegobe olakšavati čajem od kičice.
PRIPREMA ČAJA OD KIČICE: Učinak je bolji, ako se priredi hladan. Do vrha punu žličicu narezane kičice prelijemo s 1/4 l hladne vode. Čaj ostavimo 6 do 10 sati, a ponekad ga promiješamo. Zatim ga procijedimo i ugrijemo samo toliko da ga možemo piti. Čaj ne sladimo, a pijemo ga prije jela. Općenito nema smisla gorki okus popravljati šećerom, time samo potičemo želudac na veće izlučivanje kiseline. Iskustva su pokazala da se vrlo brzo naviknemo na gorki okus kičice.
KIČICA U NARODNOJ MEDICINI: »Svaki je dobar lijek gorak«, kaže narodna izreka, a ustvari ljudi misle da ono što je gorko zaista nešto vrijedi! To naročito vrijedi za kičicu. Čaj od te ljeko­vite biljke pomaže kod želučanih tegoba, ali u narodnoj medicini kičica ima još brojne druge primjene: pomaže kod bljedunjavosti i slabo­krvnosti, bolne i masne jetre, čisti krv, a oni koji pate od kožnih osipa trebaju često piti čaj ili vino od kičice.
VINO OD KIČICE: 30 g metvice, 30 g kičice i cijeli limun (narezan zajedno s korom) preli­jemo 1 litrom blagoga bijelog vina. Mješavinu ostavimo 10 dana, zatim je procijedimo i spre­mimo u boce. Čaša toga ljekovitog vina po potrebi ili redovito prije glavnih obroka jača tijelo, potiče tek, pospješuje probavu i smiruje žuč.
NUSPOJAVE: Izgleda da ih se ne treba bojati, a gorki okus kičice sprečava uzimanje u preveli­kim količinama.

http://belosa.info

Primjedbe

Popularni postovi