Podbjel uspješno liječi bronhitis, katar grla i ždrijela, bronhijalnu astmu i porebricu, jednako kao i tuberkulozu pluća.
Ljekovito bilje
Jos narodnih imena: bjelokopitnjak, konjsko kopito, konjski lopuh, lepuh, lapuh, pustica, repušina, vinogradska kopačica.
U rano proljeće, dok još ne zazelene livade i obronci, a oko jedva zapaža bojažljivo pupanje maca, podbjel prvi pokaže svoje žute cvjetne čaške.
Na vlažnom tlu, golim propancima, ugarima i prisojima nailazimo na cijele plahte podbjelovih cvjetova, koji iz zemlje izbijaju puno prije lišća.
Pčele i kukci nalaze tu prvu hranu. Uspijeva samo na ilovastom i glinastom tlu, zbog čega je takorekuć zaštitni znak za te vrste tla.
To su prvi cvjetovi koje možemo sakupljati za zimnicu. Sa svojim rastvarajućim i protuupalnim svojstvima uspješno liječi bronhitis, katar grla i ždrijela, bronhijalnu astmu i porebricu, jednako kao i tuberkulozu pluća.
Pupoljci i mladi cvjetovi mogu se jesti sirovi ili kuhani. Imaju ugodan ukus koji podsjeća na sjeme anisa što daje specifičnu aromu salatama. Mladi listovi se mogu konzumirati svježi ili kuhani u salatama, kao dodatak juhama ili jednostavno kao varivo.
Listovi imaju pomalo gorak ukus koji se može ukloniti pranjem poslije kuhanja.
Čaj je aromatičan i može biti pripremljen od svježeg ili suhog cvijeta ili lista. Osušeni ili malo proprženi listovi se mogu koristiti kao zamjena za kuhinjsku sol. Korijen se može konzervirati u šećernom sirupu.
U narodnoj medicini podbjel je poznat kao izrazito ljekovita biljka te se koristio za liječenje bronhitisa, upale grla i ždrijela, bronhijalne astme, te tuberkuloze.
Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti travari su savjetovali više puta dnevno piti jako vruć podbjelov čaj s medom. Za pripremanje čaja, savjetovali su sakupljanje i cvjetova i listova koji sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi.
Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu upotrebljavali se kao oblozi kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće.
Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti valja češće u danu piti jako vruć podbjelov čaj s medom. Kasno u svibnju, kada izrastu gore zeleni, a na naličju srebrnobijeli, pusteni listovi, koristimo ih zbog velike količine C-vitamina za povrtnu juhu i proljetnu salatu.
Kako listovi sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi, sakupljamo ih i zato da bismo za pripremanje čaja mogli koristiti mješavinu cvjetova i listova.
Svi liječnici - travari od starina cijene podbjel. Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu i stavljeni na prsa pomažu kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće.
Učinci tih kašastih obloga su začuđujući. Obloge s jakim oparkom od podbjelovih listova koristimo kod skrofuloznlh čireva. Paru od podbjela, kako od cvjetova tako i od listova, valja udisati više puta dnevno u slučaju kroničnog bronhitisa povezanog s napadajima i teškim disanjem s gušenjem. Nastupit će veliko olakšanje.
Otečene noge treba prati češće oparkom od podbjelovih listova. Sirup što ga spravljamo od lišća podbjela odlično je sredstvo kod plućnih bolesti i bronhijalnog katara. Zemljani lonac ili staklenku od krastavaca napunimo naizmjenično redom lišća i redom neprerađena šečera , pustimo da se slegne i slažemo istim redom dok posuda ne bude puna.
Tada dobro zamotamo s dva ili tri sloja pergamenta ili celofana i pohranimo na zaštićenom mjestu u vrtu, u rupu. Preko svega položimo dasku i zatrpamo zemljom. Ravnomjerna toplina uzrokuje proces vrenja. Nakon osam tjedana lonac ili staklenku iskopamo i dobiveni sirup prokuhamo jedan do dva puta. Ohlađenim sirupom punimo male bočice s dugim vratom.
Taj je sirup naša najbolja obrana zimi i u vrijeme gripe. Uzimamo ga na čajne žličice . Kod astme i dugotrajnih bronhainih i pušačklh tegoba, u proljeće nam izvrsno pomažu dvije do tri čajne žličice svježe istisnutoga soka podbjelova lišća pomiješana s mesnom juhom ili toplim mlijekom.
Kod upale vena možemo od svježih, stucanih listova i svježega skorupa (vrhnja) pripraviti tvar sličnu masti koju stavljamo na upaljena mjesta i lagano zatim povežemo s krpom. Svježe istisnut sok podbjelova lišća nakapan u uho pomaže kod bolova u uhu.
ČAJ PROTIV KAŠLJA Ako želite čaj protiv kašlja koji će Vas osloboditi sluzi pomiješajte u jednakim djelovima cvjetove i lišće podbjela, cvjetove divizme i plućnjaka te listove trputca. Od te biljne mješavine uzmite dvije čajne žličice na 1/4 litre vode i oparite ih. Dnevno valja u gutljajima piti tri šalice toplog čaja zaslađena medom.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Do vrha punu čajnu žličicu cvjetova (kasnije listova i cvjetova smiješanih u jednakim djelovima) stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo i ostavimo da odstoji kratko vrijeme.
Oblog: Svježe listove zgnječimo u kašu i stavimo na oboljelo mjesto.
Inhalacija: Vrhom punu žlicu za jelo cvjetova i listova oparimo i udišemo pare pokriveni preko glave. Postupak valja ponoviti nekoliko puta dnevno.
Kupke za noge: Pune dvije šake listova podbjela oparimo u primjerenoj količini vode; ostavimo da kratko odstoji. Trajanje kupke je 20 minuta.
Svježi sok: Svježe oprane listove istisnemo u sokovniku.
Jos narodnih imena: bjelokopitnjak, konjsko kopito, konjski lopuh, lepuh, lapuh, pustica, repušina, vinogradska kopačica.
U rano proljeće, dok još ne zazelene livade i obronci, a oko jedva zapaža bojažljivo pupanje maca, podbjel prvi pokaže svoje žute cvjetne čaške.
Na vlažnom tlu, golim propancima, ugarima i prisojima nailazimo na cijele plahte podbjelovih cvjetova, koji iz zemlje izbijaju puno prije lišća.
Pčele i kukci nalaze tu prvu hranu. Uspijeva samo na ilovastom i glinastom tlu, zbog čega je takorekuć zaštitni znak za te vrste tla.
To su prvi cvjetovi koje možemo sakupljati za zimnicu. Sa svojim rastvarajućim i protuupalnim svojstvima uspješno liječi bronhitis, katar grla i ždrijela, bronhijalnu astmu i porebricu, jednako kao i tuberkulozu pluća.
Pupoljci i mladi cvjetovi mogu se jesti sirovi ili kuhani. Imaju ugodan ukus koji podsjeća na sjeme anisa što daje specifičnu aromu salatama. Mladi listovi se mogu konzumirati svježi ili kuhani u salatama, kao dodatak juhama ili jednostavno kao varivo.
Listovi imaju pomalo gorak ukus koji se može ukloniti pranjem poslije kuhanja.
Čaj je aromatičan i može biti pripremljen od svježeg ili suhog cvijeta ili lista. Osušeni ili malo proprženi listovi se mogu koristiti kao zamjena za kuhinjsku sol. Korijen se može konzervirati u šećernom sirupu.
U narodnoj medicini podbjel je poznat kao izrazito ljekovita biljka te se koristio za liječenje bronhitisa, upale grla i ždrijela, bronhijalne astme, te tuberkuloze.
Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti travari su savjetovali više puta dnevno piti jako vruć podbjelov čaj s medom. Za pripremanje čaja, savjetovali su sakupljanje i cvjetova i listova koji sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi.
Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu upotrebljavali se kao oblozi kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće.
Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti valja češće u danu piti jako vruć podbjelov čaj s medom. Kasno u svibnju, kada izrastu gore zeleni, a na naličju srebrnobijeli, pusteni listovi, koristimo ih zbog velike količine C-vitamina za povrtnu juhu i proljetnu salatu.
Kako listovi sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi, sakupljamo ih i zato da bismo za pripremanje čaja mogli koristiti mješavinu cvjetova i listova.
Svi liječnici - travari od starina cijene podbjel. Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu i stavljeni na prsa pomažu kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće.
Učinci tih kašastih obloga su začuđujući. Obloge s jakim oparkom od podbjelovih listova koristimo kod skrofuloznlh čireva. Paru od podbjela, kako od cvjetova tako i od listova, valja udisati više puta dnevno u slučaju kroničnog bronhitisa povezanog s napadajima i teškim disanjem s gušenjem. Nastupit će veliko olakšanje.
Otečene noge treba prati češće oparkom od podbjelovih listova. Sirup što ga spravljamo od lišća podbjela odlično je sredstvo kod plućnih bolesti i bronhijalnog katara. Zemljani lonac ili staklenku od krastavaca napunimo naizmjenično redom lišća i redom neprerađena šečera , pustimo da se slegne i slažemo istim redom dok posuda ne bude puna.
Tada dobro zamotamo s dva ili tri sloja pergamenta ili celofana i pohranimo na zaštićenom mjestu u vrtu, u rupu. Preko svega položimo dasku i zatrpamo zemljom. Ravnomjerna toplina uzrokuje proces vrenja. Nakon osam tjedana lonac ili staklenku iskopamo i dobiveni sirup prokuhamo jedan do dva puta. Ohlađenim sirupom punimo male bočice s dugim vratom.
Taj je sirup naša najbolja obrana zimi i u vrijeme gripe. Uzimamo ga na čajne žličice . Kod astme i dugotrajnih bronhainih i pušačklh tegoba, u proljeće nam izvrsno pomažu dvije do tri čajne žličice svježe istisnutoga soka podbjelova lišća pomiješana s mesnom juhom ili toplim mlijekom.
Kod upale vena možemo od svježih, stucanih listova i svježega skorupa (vrhnja) pripraviti tvar sličnu masti koju stavljamo na upaljena mjesta i lagano zatim povežemo s krpom. Svježe istisnut sok podbjelova lišća nakapan u uho pomaže kod bolova u uhu.
ČAJ PROTIV KAŠLJA Ako želite čaj protiv kašlja koji će Vas osloboditi sluzi pomiješajte u jednakim djelovima cvjetove i lišće podbjela, cvjetove divizme i plućnjaka te listove trputca. Od te biljne mješavine uzmite dvije čajne žličice na 1/4 litre vode i oparite ih. Dnevno valja u gutljajima piti tri šalice toplog čaja zaslađena medom.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Do vrha punu čajnu žličicu cvjetova (kasnije listova i cvjetova smiješanih u jednakim djelovima) stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo i ostavimo da odstoji kratko vrijeme.
Oblog: Svježe listove zgnječimo u kašu i stavimo na oboljelo mjesto.
Inhalacija: Vrhom punu žlicu za jelo cvjetova i listova oparimo i udišemo pare pokriveni preko glave. Postupak valja ponoviti nekoliko puta dnevno.
Kupke za noge: Pune dvije šake listova podbjela oparimo u primjerenoj količini vode; ostavimo da kratko odstoji. Trajanje kupke je 20 minuta.
Svježi sok: Svježe oprane listove istisnemo u sokovniku.
Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"
Primjedbe
Objavi komentar