PROTEINSKE LEGUMINOZE SNIŽAVAJU MASNOĆE, SPREČAVAJU RAK, DIJABETES I SRČANE BOLESTI(VIDEO)
Nijedna druga vrsta biljne hrane nije tako bogata belančevinama kao mahunarke. Sojino zrno sadrži oko 36,5 % proteina, a ostale mahunarke između 20 i 30 %. Proteini iz mahunarki sadrže sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline.
-Samo je sumporna aminokiselina, metionin, zastupljena u količini manjoj od idealne. Nedostatak metionina najmanje je izražen kod soje, čiji proteini su najkompletniji među mahunarkama. Žitarice su bogatije metioninom i kao takve mogu da dopune proteine mahunarki.
Vitamini - Mahunarke sadrže vitamine B1, B2, B3, B6 i folate koji su važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i kože.
Minerali, naročito gvožđe - Sve mahunarke sadrže puno gvožđa koje je neophodno jer ulazi u sastav hemoglobina u krvi, dajući mu crvenu boju.
-Omogućava prenos kiseonika iz pluća u sve ćelije. Važno je pomenuti da je u biljnom svetu zastupljeno ne-hemo gvožđe. To znači da se ono pojavljuje u oksidisanom stanju i da se tokom probave mora svesti na gvožđevito stanje kako bi se apsorbovalo. Unošenjem veće količine vitamina C, kroz ostale namirnice u istom obroku, povećava se apsorpcija gvožđa.
-Vlakna - Vlakna čine od 15 % do 30 % težine mahunarki, što je iznos približan onome u celom zrnu žita. Vlakna u mahunarkama su, za razliku od vlakana u mekinjama, rastvorljiva, ne iritiraju creva i efikasnija su u regulisanju nivoa holesterola.
-Fitohemikalije - Sve mahunarke, a posebno soja, sadrže izoflavonoide, fitosterole i druge fitohemikalije lekovitih svojstava.
-Lekovita dejstva mahunarki
-Snižavaju holesterol - Učesnici medicinske studije koji su jeli po 120 g kuvanog pasulja dnevno tokom tri sedmice, za 10 % su smanjli nivo holesterola.
-Dijabetes - Mahunarke su pogodna hrana u slučaju dijabetesa. Nivo glukoze u krvi podižu neznatno (smanjuju potrebu za insulinom kod dijabetičara).
-Opstipacija - Mahunarke su odlična hrana u slučaju opstipacije ili zatvora. Obilje vlakana obezbeđuje pravilno funkcionisanje creva.
-Hipertenzija - Pomažu u borbi protiv povišenog krvnog pritiska zbog visokog nivoa kalijuma i niskog nivoa natrijuma.
-Anemija - Pomažu u borbi protiv anemije jer su bogate gvožđem.
-Kamen u žučnoj kesi - Smanjuju rizik od nastanka kamena u žuči jer pomažu eliminisanje žučnih soli.
-Smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva -
Primjedbe
Objavi komentar